هوش مصنوعی چیست و به چه کار می آید؟ ، تعریف AI با 4 رویکرد گوناگون
به گزارش خیمه نیوز، آلن تورینگ ریاضیدان، کمتر از یک دهه پس از یاری به نیروهای متفقین برای پیروزی در جنگ جهانی دوم با شکستن ماشین رمزگذاری نازی ها به نام انیگما (Enigma)، با یک سوال ساده تاریخ را برای بار دوم تغییر داد: آیا ماشین ها می توانند فکر نمایند؟
مقاله تورینگ با عنوان ماشین آلات محاسباتی و هوش که در سال 1950 انتشار یافت و متعاقب آن فرضیه مطرح شده در این مقاله تست شد، این آزمایش، هدف و منظره اساسی هوش مصنوعی را تعیین کرد.
هوش مصنوعی در تعریف اصلی خود شاخه ای از علوم کامپیوتر است. هدف استفاده از هوش مصنوعی کوشش برای تکرار یا شبیه سازی هوش انسانی در ماشین ها است. اهداف گسترده هوش مصنوعی سوال ها و بحث های زیادی را به وجود آورده، تاجایی که هیچ تعریف واحدی از این رشته به طور کلی در سطح جهانی پذیرفته نشده است.
تعریف هوش مصنوعی
مشکل اصلی تعریف هوش مصنوعی به عنوان ساخت ماشین هایی که هوشمند هستند، این است که در واقع شرح نمی دهد که هوش مصنوعی چیست و چه چیزی یک ماشین را هوشمند می نماید. هوش مصنوعی یک علم میان رشته ای با روینمودهای متعدد است، اما پیشرفت ها در یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق، تقریبا در هر بخش از صنعت فناوری یک تغییر پارادایم (تغییر در الگوهای مسلط در صنعت فناوری) ایجاد می نماید.
با این حال، اخیرا آزمایش های نو مختلفی پیشنهاد شده اند که تا حد زیادی مورد استقبال قرار گرفته اند، از جمله یک مقاله تحقیقاتی در سال 2019 با عنوان در خصوص میزان گیری هوش. در این مقاله، فرانسوا شولت، محقق حرفه ای یادگیری عمیق و مهندس گوگل، استدلال می نماید که هوش عبارت است از سرعتی که یک یادگیرنده، تجربیات و پیشینه های آموزشی خود را به مهارت های نو در کارهای ارزشمندی تبدیل می نماید که شامل عدم قطعیت و سازگاری است. به عبارت دیگر: هوشمندترین سیستم ها می توانند تنها اندازه کمی از گذشته کسب تجربه نمایند و حدس بزنند که در بسیاری از موقعیت های مختلف آینده نتیجه چه خواهد بود.
در همین حال، استوارت راسل و پیتر نورویگ در کتاب خود هوش مصنوعی: رویکردی مدرن، با متمرکز کردن تحقیقات خود روی موضوع عوامل هوشمند در ماشین ها، به مفهوم هوش مصنوعی نزدیک می شوند. با در نظر گرفتن این موضوع، هوش مصنوعی مطالعه عواملی است که ادراکاتی را از محیط دریافت می نمایند و اعمالی را انجام می دهند.
نورویگ و راسل در ادامه به آنالیز چهار رویکرد مختلف می پردازند که از لحاظ تاریخی حوزه هوش مصنوعی را تعریف نموده اند:
تعریف هوش مصنوعی با چهار رویکرد
- انسان اندیشی: تقلید از اندیشه مبتنی بر فکر انسان.
- عقلانی فکر کردن: تقلید فکر بر اساس استدلال منطقی.
- رفتار انسانی: تقلید رفتاری رفتار به گونه ای که رفتار انسان را تقلید کند.
- منطقی عمل کردن: عمل کردن به نحوی که برای رسیدن به هدفی خاص باشد.
دو ایده اول مربوط به فرآیندهای فکری و استدلال است، در حالی که دو ایده بعدی با رفتار سروکار دارند. نورویگ و راسل در کتاب خود به ویژه بر عوامل منطقی که برای دستیابی به برترین نتیجه عمل می نمایند تمرکز دارند و به این نکته اشاره می نمایند که همه مهارت های مورد احتیاج برای آزمون تورینگ بعلاوه به عامل اجازه می دهد عقلانی عمل کند. در حالی که این تعاریف ممکن است برای افراد عادی انتزاعی به نظر برسند، اما به تمرکز این رشته به عنوان حوزه ای از علوم کامپیوتر یاری می نماید.
بیشتر بخوانید:
- جواب های جنجالی هوش مصنوعی بینگ | نگرانی از عملکرد چت بات ها