فروچاله های هولناک در کبودرآهنگ همدان ، عمیق ترین فروچاله به 30 متر می رسد
به گزارش خیمه نیوز، مدیر منابع آب شهرستان کبودرآهنگ گفت: 15 فروچاله تا به امروز در این شهرستان شناسایی شده و برای پیشگیری از افزایش این پدیده طرح تعادل بخشی آب های زیر زمینی نیز به اجرا درآمده است.
به گزارش خبرنگاران، هادی خضریان گفت: بروز فروچاله در دشت های بحرانی کبودراهنگ در کنار تداوم کم آبی و خشکسالی همچنان یکی از تهدیدهای جدی در حوزه منابع طبیعی و زیست محیطی و کشاورزی شهرستان کبودراهنگ به شمار می رود.
وی یادآوری کرد: وزارت نیرو همه ادارات منابع آب را در کشور مکلف به اجرای طرح تعادل بخشی نموده که شهرستان کبودرآهنگ در این راستا اقدام به مسدود کردن چاه های غیرمجاز و نصب کنتور هوشمند بر روی چاه ها نموده است.
او گفت:بعلاوه 295 حلقه چاه غیرمجاز از ابتدای امسال تا به امروز به عمق 6.5 کیلومتر در شهرستان کبودرآهنگ مسدود شده است که این اقدام منجر به صرفه جویی حدود 6 میلیون مترمکعبی آب شد.
مدیر منابع آب شهرستان کبودرآهنگ اضافه نمود: ابتدای سال 1393 تا به امروز یک هزار و 843 حلقه چاه به عمق 52.5 کیلومتر در این شهرستان مسدود شده که 70 میلیون متر معکعب آب صرفه جویی شد.
خضریان ادامه داد: به منظور کنترل و بهره وری مناسب آب موجود در چاه های دارای مجوز، نصب کنتور هوشمند بر روی این چاه ها در دستور کار قرا گرفت که امسال 71 دستگاه کنتور نصب شده است
وی با بیان اینکه سال 71 نخستین فروچاله در شهرستان کبودراهنگ پدیدار شد گفت: عمیق ترین فروچاله این شهرستان به 30 متر می رسد و با گذشت زمان و اجرای طرح های متنوع از بروز فروچاله های عمیق جلوگیری شد.
مدیر منابع آب شهرستان کبودرآهنگ اضافه نمود: با گذشت زمان از تداوم فرونشست فروچاله های موجود و عمیق تر نشدن آنها جلوگیری شد بعلاوه با ریزش دیواره های فروچاله و پر شدن آن با خاک، با گذر زمان عمق فروچاله ها کمتر شد.
خضریان اضافه نمود: مقدار افت آب های زیر زمینی در سال آبی 1401 به حدود 2 متر 12 سانتیمتر کاهش یافت این عدد در سال های 86 و 87 به بیشترین مقدار خود یعنی سه متر و 40 سانتیمتر رسیده بود.
وی گفت: یکی از اقدامات اساسی برای جلوگیری از افت آب های زیر زمینی در دشت های کبودراهنگ، انتقال پساب شهر همدان به نیروگاه شهید مفتح و پلمب کردن چاه های موجود در این نیروگاه بود که هم اینک از آب موجود در چاه های این نیروگاه تنها برای مصارف آشامیدنی استفاده می گردد.
معاون فرماندار کبودراهنگ نیز در این باره گفت: کنترل مصارف غیرمجاز مصرف آب آشامیدنی، مسدود کردن چاه های غیرمجاز، استفاده از کنتورهای حجمی، کنترل مقدار مصرف آب در بخش کشاورزی از اولویت های شهرستان است.
امین شیخی زاده با بیان اینکه بسیاری از چاه های فاقد مجوز با دستور مسئولان از مدار خارج شده است و اضافه نمود: اقدامات اجرا شده تاثیر چندانی در پر شدن آب های زیر زمینی نداشته است چرا که به تناسب اقدامات اجرا شده بارندگی نداشته ایم.
وی اضافه نمود: به طور حتم در صورت بارندگی متناوب شیب تند افت آب های زیر زمینی نه تنها کاهش یافته بلکه کمبودها نیز برطرف می گردد.
شیخی زاده بیان نمود: با توجه به شرایط منابع آبی کبودراهنگ، دشت های این شهرستان جزو دشت های ممنوعه و بحرانی هستند و طبق نمودارهای موجود مقدار افت آب های زیر زمینی در این شهرستان به سالانه 80 سانتیمتر تا یک متر رسیده است.
تا به امروز34 فروچاله و فرونشست نقطه ای در استان همدان شناسایی شده است.
منبع: همشهری آنلاین